En gammeldags temperatursensor: et bilde på hvor langt vi har kommet med moderne og trådløse temperatursensorer.

Trådløse temperatursensorer: En fjernkontroll for industriell lønnsomhet

Hold hodet kaldt og optimaliser bedriftens produktivitet med trådløse temperatursensorer. Det er mye å tjene på å investere i IoT-basert temperaturovervåking. Ta første steget mot å effektivisere din virksomhet nå og lær mer om El-Watch sine IoT temperatursensorer her.

Trådløse temperatursensorer har en rekke bruksområder som gir store fordeler i mange bransjer. Nøyaktig temperaturstyring holder alt fra fabrikker og frysehus til gårdsbygninger og serverfarmer i drift og sikrer at de opererer med maksimal kapasitet.

For å få mest mulig ut av fjernstyrte temperatursensorer, les videre, finn ut hvordan de fungerer og hva du kan tjene på å investere i IoT-løsninger. Her får du en grundig gjennomgang av sensortyper, eksempler fra virkeligheten og en liste over de 10 største fordelene med trådløs temperaturovervåking.

Les også siste nytt fra El-Watch: Virituelle sensorer med utallige bruksområder

Innhold:

  1. Hva er en trådløs temperatursensor, og hvordan fungerer den?
  2. Typer trådløse temperatursensorer
  3. Hva brukes trådløse temperatursensorer til?
  4. Eksempler på industriell bruk av trådløse temperatursensorer
  5. El-Watch IoT-temperatursensorer
  6. Topp 10 fordeler med trådløse temperatursensorer
  7. FAQ: Vanlige spørsmål om trådløse temperatursensorer

Hva er en trådløs temperatursensor, og hvordan fungerer den?

En trådløs temperatursensor er en liten, trådløs enhet for måling og overvåking av temperatur. Den fjernstyrte temperatursensoren sender data til en nærliggende gateway, som overfører dataene til skyen.

El-Watchs IoT-temperatursensorer holder seg tilkoblet via 2G/4G, måler temperaturer hvert tredje sekund og lagrer rapporter hvert andre minutt. Kritiske avvik rapporteres umiddelbart. Det integrerte batteriet har en levetid på 10 år, og all overvåking er tilgjengelig i vår Neuron sensor-app.

Sjekk ut El-Watchs sensorutvalg

Produktbrosjyre

Finn den perfekte løsningen

Vi tilbyr over femti forskjellige typer sensorer. Oppdag nye muligheter i vår produktbrosjyre.

Typer trådløse temperatursensorer

Temperatursensorer deles vanligvis inn i to kategorier: Kontakttype og kontaktløs-type temperatursensorer. Førstnevnte måler varme ved direkte kontakt, mens sistnevnte oppdager infrarød stråling (IR) som utstråles fra en varmekilde.

Termoelement (TC) vs Motstandstemperatursensorer (RTD)

Kontakttemperatursensorer finnes i mange utforminger, noe som påvirker deres funksjonalitet, levetid og pris. De mest brukte sensortypene i industrien er termoelementer (for eksempel type K) og motstandstemperatursensorer (for eksempel PT100). Termoelementer er rimeligere og kan måle svært høye temperaturer, mens motstandstemperatursensorer er mer nøyaktige og gir mer repeterbare målinger.

Hva menes med “mer repeterbare målinger”?

Mer repeterbare målinger vil si at målingene er mer konsistente og pålitelige når de gjentas under like forhold. Med andre ord, en sensor som gir repeterbare målinger vil vise svært like resultater hver gang den måler samme fenomen eller tilstand, noe som er viktig for nøyaktighet og pålitelighet i mange tekniske og vitenskapelige anvendelser.

Infrarød strålingstemperatursensorer (IR-sensorer)

Kontaktløse sensorer er elektroniske enheter som omformer varmestråling til elektriske signaler. De er følsomme for infrarød stråling fra alle oppvarmede fysiske objekter; jo varmere overflaten er, desto sterkere er strålingen. Når overflaten blir virkelig varm, kan vi se strålingen med våre egne øyne som en rød eller gul glød.

Les også: Hva er IoT-sensorer, og hvorfor er de en god investering?

Produkt

Neuron Infrared 380

Neuron Infrared 380 Sensor måler overflatetemperaturen på objektet den er rettet mot. Den er designet for industrielle temperaturmålinger og er i stand til å måle opptil 380°C med en nøyaktighet på opptil ±1°C. 

Hva brukes trådløse temperatursensorer til?

Trådløse temperatursensorer brukes i mange industrier for å holde utstyr i optimal funksjonalitet og for å optimalisere miljøer for effektiv produksjon. El-Watchs kunder bruker IoT-temperatursensorer for et bredt spekter av formål:

Bygningsautomasjon

Sentralisert bygningsautomasjon reduserer energiforbruk og driftskostnader og forbedrer systemdrift og utstyrets levetid. IoT-sensorer er en vital del av dette siden de muliggjør fjernkontroll av temperatur.

HVAC

HVAC (oppvarming, ventilasjon og klimaanlegg) er naturlig knyttet til bygningsautomasjon, men strekker seg til alle typer lukkede rom. Fjernstyrte temperatursensorer for HVAC benyttes eksempelvis i fabrikker, drivhus og næringsmiddelindustrien.

Matvaresikkerhet

Både transport og lagring av ferske matvarer kommer med strenge sikkerhetsforskrifter. Temperaturen må aldri falle under visse grenser, og mattilsynet krever dokumentasjon på temperaturopprettholdelse fra slakterier til butikker og restauranter. For dette formålet er trådløs temperaturovervåking uunnværlig.

Innendørs gårdsdrift

Innendørs gårdsdrift tar av i disse dager. Containerdyrking, drivhusdyrking og vertikalt landbruk blir stadig mer utbredt og anerkjent som bærekraftige industrier over hele verden. Disse er alle avhengige av temperaturovervåking, og de fleste bruker IoT-temperatursensorer.

Industriforbedring

Smarte temperatursensorer muliggjør prediktivt vedlikehold i mange industrier. Enhver bevegelige del utsatt for slitasje vil trenge vedlikehold eller utskifting. Trådløse temperatursensorer forteller selskaper hvor hardt de kan presse utstyret sitt og når de må planlegge vedlikehold for å minimere utgifter.

Optimalisering av serverrom

Å holde serverrom kjølige er avgjørende for å sikre trygg lagring av data, holde energiforbruket lavt og begrense miljøpåvirkningen. Fjernstyrte temperatursensorer brukes for å sikre at serverrom alltid opererer med maksimal kapasitet.

Eksempler på industriell bruk av trådløse temperatursensorer

Nå har du fått brukbar oversikt over en god del formål og bruksområder for trådløse temperatursensorer. La oss derfor gå litt mer i dybden, og se nærmere på noen eksempler på praktisk anvendelse av sensorer. Vi starter med næringsmiddelindustrien og historien om en liten lokal kjøttprodusent.

Kjøttprodusent reddet av trådløse IoT-sensorer

Denne kjøttprodusenten på vestkysten av Norge hadde installert IoT-temperatursensorer for å dokumentere temperaturnivåer. Temperaturovervåkingen reddet dem fra problemer med mattilsynet. Sensoren som registrerte åpne og lukkede dører reddet alt kjøttet deres fra å bli ødelagt da fryserdøren ved et uhell ble stående åpen.

Les hele historien her: Kjøttprodusent reddet av sensorvarsling da fryseromsdøra sto åpen

Vertikalt landbruk i eksplosiv vekst med utallige temperatursensorer

Plantefabrikker dukker opp rundt om i verden, og fjernstyrte temperatursensorer er avgjørende for deres suksess. Den norske leverandøren av vertikale landbruksløsninger – Avisomo – bruker store mengder IoT-sensorer. Slik hjelper de sine kunder å oppnå optimal plantevekst, redusere arbeidsstyrken og fremme bærekraftig matproduksjon.

HVAC forbedret i kontorbygning; energien gikk ned med 35 prosent

Ved å installere trådløs overvåking – inkludert fjernstyrte temperatursensorer – i Aviator Park, Addlestone, Storbritannia, kunne HVAC justeres i tråd med beleggstimene. Nedbremsingen av kjeler, kjølere og vifter under stille timer resulterte i en årlig energireduksjon på omtrent 35 prosent.

El-Watch IoT-temperatursensorer

El-Watch tilbyr et bredt spekter av trådløse temperatursensorer for ulike formål. Alle er IoT-kompatible og kan overvåkes og justeres på nett eller via vår neuron-sensorapp.

Neuron Vibration

Denne robuste vibrasjonssensoren overvåker også temperaturen i maskiner, motorer og industrielt utstyr. Typiske anvendelser er deteksjon av avvik, prediktivt vedlikehold, maskinoptimalisering, overvåking av strukturell helse, osv. El-Watch Neuron Vibration produktskjema

Neuron Temperatur IP21

Typiske bruksområder for Neuron Temperatur IP21 er overvåking av temperatur i rom, bygninger, kjøleskap, fryseskap og sikringsskap. El-Watch Neuron Temperatur IP21 produktskjema

Neuron Temperatur IP67

Typiske bruksområder for Neuron Temperatur IP67 er oppdagelse og forebygging av overoppheting i kabler, vannvarmere, vifter, pumper, motorer, maskiner og annet utstyr. El-Watch Neuron Temperatur IP67 produktskjema

Produkt

Neuron Temperature IP67

Neuron Temperature IP67 Sensor er en liten og kompakt sensor for måling av temperatur og er egnet for et bredt spekter av bruksområder. 

Neuron PT100 Høy Temperatur

Neuron PT100 Høy Temperatur er perfekt for overvåking av vanntemperaturer, lufttemperaturer, industriprosesser, kjøling av transformatorer og overflatetemperaturer på rør, motorer, pumper og annet industrielt utstyr. El-Watch Neuron PT100 Høy Temperatur produktskjema

Sjekk ut hele vårt utvalg av sensorer. Vi har mer enn 50 sensortyper for alle slags formål.

Topp 10 fordeler med trådløse temperatursensorer

Her er de ti beste grunnene til at trådløse sensorer er verdt investeringen!

1. Fjernstyring

Evnen til å overvåke og justere systemtemperaturene på farten er uvurderlig. IoT-temperatursensorer gir deg full kontroll til å spore og korrigere operasjoner fra din PC, bærbar datamaskin eller smarttelefon.

2. Økt produktivitet

Prediktivt vedlikehold gjør deg oppmerksom på hvor hardt du kan presse maskinene dine uten å skade deres strukturelle integritet. Dette har vist seg å øke produktiviteten i alle typer industrier.

3. Reduserte vedlikeholdskostnader

Prediktivt vedlikehold gjør det også mulig for deg å strategisk planlegge systemvedlikehold og oppgraderinger. Dette forebygger mot og hindrer kostbare produksjonsstans.

4. Umiddelbar varsling om avvik

Skulle det oppstå temperaturavvik, vil en alarm utløse push-varsler. Disse vil umiddelbart vises på din app eller sendes per e-post eller SMS.

5. Fjerning av gjentatte feil

Den store mengden data som samles inn gjør det enkelt å analysere og identifisere opphavet til avvik og uhell. Når kilden er oppdaget, kan årsaken elimineres for å unngå lignende ulykker.

6. Redusert energiforbruk

Temperaturovervåking er spesielt fordelaktig i store industrier. Nøyaktig temperaturoptimalisering i henhold til værforhold og stille timer har betydelig redusert energiforbruket i mange industrier.

7. Mer bærekraftige operasjoner

Energisparing gjør også din bedrift mer bærekraftig. Dette punktet burde kanskje komme først på vår liste siden bortkastet energi på dårlig temperaturkontroll er et problem som angår oss alle.

8. Enkel overholdelse av regelverk og krav

Mattilsynets forskrifter er det fremste eksemplet. De fleste myndigheter innen matvaresikkerhet krever dokumentasjon på en ubrutt kuldekjede fra produsent til selger. IoT-temperatursensorer og overvåking gjør det enkelt å overholde slike forskrifter.

9. Bedre kontroll over bedriftsfinanser

IoT-overvåking er designet for å effektivisere industrioperasjoner og systemhåndtering. Resultatet er færre uforutsette problemer og en jevnere produksjon, noe som betyr mer forutsigbare økonomiske prognoser.

10. Fremmer digital transformasjon

Å styre bedriften din mot digital transformasjon innebærer å restrukturere prioriteringene dine og omfordele ressursene dine for maksimal investeringsavkastning. Digitalisert temperaturovervåking fremmer jevn drift av systemer slik at du kan fokusere på konstruktiv utvikling og bedriftsvekst.

Hvis du likte denne artikkelen, vil du finne mange flere interessante innlegg på vår nettside. Hva med denne: Trådløse sensorer: Bærekraftig teknologi for industri 4.0

Klar for å prøve trådløse sensorer?

Kontakt en av våre salgs-representanter for gode råd og en hyggelig sensor-prat.

Kilder og annet nyttig lesestoff

Digi-Key: Active Versus Passive Temperature Sensors: Designers Need to Choose Carefully
Digi-Key: Types of Temperature Sensors
Journal of Physics E: Scientific Instruments: Temperature sensor characteristics and measurement system design
ScienceDirect: A review of advanced wireless passive temperature sensors
Taylor & Francis Online: Opportunities of Wireless Sensors and Controls for Building Operation
Temperature Sensei: Benefits of a Wireless Wi-Fi Temperature Sensor

FAQ: Vanlige spørsmål om trådløse temperatursensorer

Hva er en sensor og hva brukes den til?

En sensor er en enhet som reagerer på ulike former for input fra det fysiske miljøet. Inputen kan være lys, varme, bevegelse, fuktighet, trykk, eller andre miljøfenomener. Sensoren omdanner denne inputen til data som kan leses av en bruker eller maskin.

Hva gjør en temperatursensor?

En temperatursensor måler og registrerer temperaturen i omgivelsene eller i objekter. Dataene fra sensoren kan brukes til å overvåke, regulere eller varsle om temperaturendringer.

Hvordan fungerer en temperaturføler?

En temperaturføler fungerer ved å registrere temperaturendringer og omdanne disse til elektriske signaler som kan måles og behandles. Føleren kan bruke ulike teknologier, som termistorer, termoelementer eller infrarøde sensorer, avhengig av applikasjonens krav.

Hva er forskjellen på en termostat og en regulator?

En termostat er en type temperaturregulator som brukes til å opprettholde ønsket temperatur i et system ved å kontrollere oppvarming eller kjøling. En regulator er mer generell og kan referere til enheter som kontrollerer hvilken som helst form for variabler, ikke bare temperatur.

Hvordan velger man riktig type temperatursensor?

Valg av riktig temperatursensor avhenger av flere faktorer, inkludert måleområdet, nøyaktighet, miljøforholdene den skal brukes i, og hvilken type datainnsamling som er nødvendig.

Hvis du er i tvil om hva slags temperatursensor du trenger, ta gjerne kontakt med oss i El-Watch for å få kvalifisert hjelp slik at du unngår et bomkjøp.

Kan trådløse temperatursensorer brukes utendørs?

Ja, mange trådløse temperatursensorer er designet for å tåle utendørs forhold og kan brukes til å overvåke temperaturer i en rekke utendørs miljøer som landbruk, industri og forskning.

Hva er fordelene med trådløse temperatursensorer sammenlignet med kablede sensorer?

Trådløse temperatursensorer tilbyr større fleksibilitet i plassering og enklere installasjon sammenlignet med kablede sensorer. De reduserer også behovet for omfattende kabling og kan dermed være mer kostnadseffektive og mindre forstyrrende i eksisterende miljøer.

KUNNSKAPSSENTER

Lær mer