slakteri

Kjøttprodusent reddet av sensorvarsling da fryseromsdøra sto åpen

Idyllisk beliggende i Ørsta kommune på søre Sunnmøre finner vi familiebedriften Hovdenakk Hjort, som har spesialisert seg på hjorteoppdrett like utenfor stuedøra på egen gård. Fra eget slakteri tilbyr de ekte norsk hjortekjøtt både til restauranter, butikker og til folk flest, og setter vilkår for dyra og kvalitet på kjøttvarene i høysetet.

Siden 2015 har far Jan Eldar Hovdenakk og de voksne sønnene Hans Nicolai og Per Andreas bygget opp sitt eget hjorteviltoppdrett, etter å ha søkt og fått nødvendig løyve. De har møysommelig satt opp ca 4,5 km med hjortegjerde rundt hegnet, der de er opptatt av at dyrene skal få leve i fred på naturlig måte under gode vekstforhold med gode marker å beite på.  

Vi steller godt med dyrene og har kontroll på dem fra befruktning til ferdig produkt“.

Per Andreas Hovdenakk, Hovdenakk Hjort

Per Andreas Hovdenakk har i det daglige ansvaret for markedsføring og en del administrasjon knyttet til driften. Bror, Hans Nicolai, ble i 2019 bonde på heltid og har nå gården som hovedgeskjeft.  I tillegg tar han seg av det meste av dyrestell og drift utomhus sammen med far, Jan Eldar

I vekst

Vi har ambisjoner om å ha noen årsverk her og bli litt flere ansatte på sikt. Hjortefarm og viltslakteri er i vekst, og driften har faktisk vokst raskere enn vi så for oss.”

Per Andreas Hovdenakk, Hovdenakk Hjort

Trekløveret er nå aktive i Reko-ring og jobber med å bygge opp en butikk med åpent utslag på gården. Og ikke minst har de bygget opp et EFTA-godkjent slakteri godkjent av mattilsynet, for slakting, nedskjæring og videreforedling av hjortekjøtt. Familien ønsker å tilby både privatpersoner og næringsliv å få kjøpt viltkjøtt av beste kvalitet, og samtidig kan jegere i tilknytning til gården få levert hjorteslaktene sine til slakteriet for den bearbeidingen de ønsker. Eller de kan velge å selge til Hovdenakk Hjort for kommersiell omsetning.

Les mer om Hovdenakk Hjort her.

Produkt

Neuron Temperature IP67

Neuron Temperature IP67 Sensor er en liten og kompakt sensor for måling av temperatur og er egnet for et bredt spekter av bruksområder. 

Det stilles høye krav til kontroll av matproduksjon i Norge – og det er braVi stiller også høye krav til alt som skal leveres oss av hjorteslakt av andre. Vil du ha dyret ditt partert, må dyret være enten feltkontrollert, eller godkjent av mattilsynet. Jeg kan ikke få understreket nok hvor viktig kvalitet er for oss“.

Per Andreas Hovdenakk, Hovdenakk Hjort

Unngår tap med sensorovervåkning

Hovdenakk Hjort ble oppmerksomme på sensorer fra El-Watch i 2019. De hadde behov for å ha kontroll på temperaturovervåkning av kjøl- og fryserom og å kunne dokumentere temperaturnivåene. Ved å installere sensoren Neuron PT100 har alle de tre ansatte nå full oversikt gjennom en app på telefonen sin. Appen gir til enhver tid oversikt over nøyaktig temperatur i kjøle- og fryseanlegg, samt sender alarmvarsel dersom noe skulle feile.

Les mer om Neuron PT100 og se øvrig sensorutvalg her

Produkt

Neuron Humidity

Neuron Humidity Sensor måler relativ fuktighet i luften. I tillegg måler den omgivelsestemperaturen. Typiske bruksområder er hvor man vil ha en oversikt over miljøet i alle typer rom eller utendørs (så lenge det er lite væreksponert). 

Vi har over 150 m2 med kjøle- og fryseareal og må for enhver pris unngå nedetid og feil i anlegget. Med sensorer installert sikrer vi oss tidlig varsling og kan unngå forringelse av kvaliteten på varene – eller i verste fall å måtte kaste dem. Og vi har mulighet til å få varslet elektriker dersom noe må fikses.  Flere ganger har vi hatt varslinger der vi kjapt kunne gå inn og unngå store tap. Vi har en open/close-sensor på døra til fryserommet. I høysesong er det mye trafikk ut og inn av fryseriet av mange ulike personer. Appen som varsler om åpen dør har reddet oss mange ganger så ikke alt av kjøtt har blitt ødelagt.

Per Andreas Hovdenakk, Hovdenakk Hjort

Forenkler hverdagen

Per Andreas er utdannet elektriker, og har latt seg begeistre av enkelheten, brukervennligheten og nytteverdien ved å bruke sensorer i overvåkning på slakteriet sitt.

Produkt

Neuron Open/Closed sensor

Neuron Open/Closed er en liten og kompakt magnetisk sensor som er egnet til å overvåke åpen/lukket-tilstand til blant annet dører, vinduer og porter. 

Sensorsystemet var veldig lett å sette opp og enkelt å ta i bruk og gir oss stor trygghetsfølelse. Og ikke minst forenkler det hverdagen for oss. Tidligere dreiv vi med manuell loggføring hver eneste dag ut fra myndighetskrav, og det må jeg si var ganske vrient. Nå har vi full oversikt i appen som gir oss en logg der vi også kan gå tilbake i tid. Utrolig lettvint og fullt innafor ihht. kravene.

Per Andreas Hovdenakk, Hovdenakk Hjort

Han forteller videre om noen utfordringer i starten knyttet til selve thermoveggene i fryserommene som ga noen utfordringer med signalstyrke på sensordata. Dette ble enkelt løst med en liten kabel inn i fryseriet og selve sensoren festet på utsiden av rommet, så nå fungerer dette utmerket.

Og så må jeg si at systemet har veldig god rekkevidde. Vi har både sensoren PT100 i fryserom samt vanlige temperatursensorer i kjølerommene og open/close på fryseromsdøra. Alle disse er plassert i første etasje, og så har vi kun en stk.  datainnsamler (gateway) som står i andre etasje og tar imot signaler fra alle sensorene og sender dem videre opp i den tilhørende skyløsningen og videre til appen. Og investeringen i sensorer er jo ganske liten og helt fair, og gjør på ingen måte noe stort innhogg selv for en ganske liten bedrift

Per Andreas Hovdenakk, Hovdenakk Hjort

Sensorer fra El-Watch er altså ikke bare for de store industrigigantene, men er like enkelt, tilgjengelig og lett å ta i bruk for små bedrifter som for gårdsslakteri, ysteri eller alle andre som har et kjøle- eller fryseanlegg som det er viktig å unngå nedetid og feil på. Installasjon er enkel – det kreves ikke elektriker til å gjøre dette, de fleste klarer det helt fint selv.

Ingen kunde for stor – ingen kunde for liten

Bruksområdene er utallige, og de aller fleste vil ha nytte av å sikre seg mot nedetid til en svært lav kostnad.

Har du spørsmål eller lurer på om sensorer kan egne seg for ditt kjølerom/fryserom eller andre enheter i din bedrift? Ta gjerne kontakt med oss!

Klar for å prøve trådløse sensorer?

Kontakt en av våre salgs-representanter for gode råd og en hyggelig sensor-prat.

KNOWLEDGE

Lær mer

Produktbrosjyre

Finn den perfekte
løsningen

Vi tilbyr over femti forskjellige typer sensorer. Oppdag nye muligheter i vår produktbrosjyre.