Smelter worker holding an El-Watch wireless sensor.

Smelteverk i verdensklasse sikrer driften med sensorer fra El-Watch

Hos Elkem settes El-Watch sine sensorer virkelig på prøve. På Thamshavn smelteverk utføres det prediktivt vedlikehold og overvåking i tøffe forhold, og tidvis under ekstremt høye temperaturer. I en årrekke har El-Watch sine løsninger sikret trygg drift og avverget kostbart maskinhavari.

Vi har samarbeidet med El-Watch i en årrekke og benytter mange av deres sensorløsninger. Blant annet bruker vi mange vibrasjonssensorer og temperatursensorer for både høye og vanlige temperaturer.

Øyvind Henningsen, IT sjef, Elkem Thamshavn
Scanning of wireless sensor for smelter monitoring.

Samarbeidet mellom El-Watch og Elkem Thamshavn har vært fruktbart for begge parter, ikke minst fordi El-Watch sine IoT-baserte løsninger gir god oversikt over maskinytelse. I tillegg varsler systemet om avvik som kan bety at vedlikehold bør iverksettes.

Vi har samarbeidet med El-Watch i en årrekke og benytter mange av deres sensorløsninger. Blant annet bruker vi mange vibrasjonssensorer og temperatursensorer for både høye og vanlige temperaturer.

Øyvind Henningsen, Elkem Thamshavn
Customer Story Elkem Thamshavn - Predictive maintenance and monitoring in harsh conditions

Elkem og El-Watch styrker hverandre med god synergi

Vi bruker sensorene til å måle avvik som dukker opp over tid, spesielt på kritisk utstyr som vi ikke hadde noen gode metoder for å overvåke fra før. I tillegg benytter vi El-Watch sine løsninger til å overvåke viktige prosesser som vi trengte bedre kontroll på.

Det er store forskjeller i Elkems bransje, noe som setter sensorleverandøren på prøve. Sammen med teamet på Thamshavn har El-Watch utviklet en overvåkningsløsning som er optimal for smelteverkets behov.

Elkem har vært åpne og omstillingsvillige. Sammen har vi tenkt i nye baner og utviklet den mest effektive metoden for å utnytte ny teknologi. Slik kom vi frem til optimalisert produksjon på Thamshavn.

Hallvard Helgetun, Sales Manager, El-Watch

Produkt

Neuron Vibration Sensor

Neuron Vibration Sensor måler vibrasjonsnivå og overflatetemperatur hvert andre minutt. Sensoren har en innebygd magnet på baksiden for enkel installasjon. 

El-Watch sparte Elkem for 100.000 kroner i reparasjon

Sensorovervåking dreier seg riktignok om mer enn produksjonsoptimalisering. Den kanskje viktigste fordelen med automatisert og IoT-basert monitoring er prediktivt vedlikehold. Det kan nemlig spare bedrifter for mange uforutsette utgifter.

Two workers reading smelter monitoring data on computer screens.
Grafen viser en vifte der stans ble unngått. Lager ble skiftet og vi ser en tydelig endring etter skiftet.
Her ble vedlikehold gjennomførte på ei vifte. Tydelig utslag også her etter vedlikehold. 

Sensorene varsler raskt om maskinelt avvik. Det tillater oss å reparere utstyret før det faktisk havarerer. For Thamshavns del er dette spesielt viktig. Det er mye ressurser å spare på å fikse utstyr før havari og stopp i produksjonen.

Øyvind Henningsen, Elkem Thamshavn

Et eksempel på dette var da vi oppdaget at en av viftene våre var på vei mot havari. Det sparte oss 100.000 kroner å ta tak i dette på et tidlig stadium

Øyvind Henningsen, Elkem Thamshavn

Tenke seg til hvor mye Elkem Thamshavn hadde tapt om vifta brøt sammen og stoppet deler av produksjonen til en ny vifte var på plass.

Elkem ser verdien i å ta vare på maskiner og utstyr, fordi de vet hva konsekvensene og kostnadene er ved driftsstans på kritisk utstyr.

Hallvard Helgetun, El-Watch

Meld deg på vårt nyhetsbrev

La oss oppdatere deg på siste nytt innen IoT og sensorteknologi

Thamshavn – Et smelteverk i verdensklasse med fremtiden i sikte

Naturligvis valgte Thamshavn en løsning for sitt eget beste, men de har også fremtidens ansatte i mente. “Elkem er opptatt av at den neste generasjonen på smelteverket skal komme til en oppdatert arbeidsplass som utnytter sitt potensial for bærekraftig drift.

Hallvard Helgetun, El-Watch

Bærekraft er også viktig for oss i El-Watch. Derfor synes vi det er på sin plass å poengtere at IoT-overvåking promoterer bærekraftig drift. Via automatisert overvåking kan du enkelt finne ut om utstyret ditt operer energieffektivt eller ikke. Mer om dette kan du lese i vår artikkel: «Trådløse sensorer: Fundamental bærekraftig teknologi for industri 4.0.»

Vi liker å tro at våre løsninger har bidratt til at Elkem Thamshavn har blitt verdens mest energieffektive smelteverk. Men vi ønsker å bidra mer. Derfor har vi utviklet en rekke sensorer og løsninger for mange slags industrier og bedrifter. Mer om dette finner du litt lenger ned.

Produkt

Neuron mA Digitizer &
Precision mA Digitizer

Neuron mA Digitizer konverterer det analoge signalet ditt til en digital måling. Integrert batteri sikrer opptil 10 års batterilevetid.

Over tid har El-Watch sine sensor-løsninger vist seg å være særs robuste, og ikke minst enkle å ta i bruk. Fra sensorer til gateway til app; alt av El-Watch sine løsninger er så enkelt å installere at hvem som helst kan få det til.

Øyvind Henningsen, Elkem Thamshavn

Her på Elkem Thamshavn trenger vi sensorer som tåler varme, lort, støv og slikt, derfor er El-Watch perfekt til jobben.

Odin Nærup Hellem, lærling, Elkem Thamshavn

El-Watch utvikler løsninger for all slags overvåking

El-Watch har mer enn 50 typer sensorer i sortimentet som kan overvåke alt fra vibrasjoner i maskineri til temperaturer i kjølerom og kjøttstykker. 

Ta en kikk på vår artikkelsamling for å finne flere innlegg om kundesuksesser. Blant annet kan du lese om hvordan trelastprodusenten Talgø MøreTre tjente millioner på å investere noen tusenlapper i sensorer og IoT-basert overvåking fra El-Watch.

Hos El-Watch får du sensorer som overvåker om du sløser for mye strøm i ventaliasjonsanlegget ditt, om luftfuktigheten i vertikale landbruk er optimal, om vinduer/dører er åpne, og mye mer. Her kan du se vårt sensorutvalg.
Vi jobber hardt for å utvikle løsninger som gjør det lettere for firmaer i mange forskjellige bransjer å overvåke og optimalisere driften. Mer om dette kan du lese i vår artikkel: «Neuron sensorsystem – En sjette sans for IoT-basert overvåking».

Klar for å prøve trådløse sensorer?

Kontakt en av våre salgs-representanter for gode råd og en hyggelig sensor-prat.

KNOWLEDGE

Lær mer

Produktbrosjyre

Finn den perfekte
løsningen

Vi tilbyr over femti forskjellige typer sensorer. Oppdag nye muligheter i vår produktbrosjyre.