drommer-om-a-teame-opp-med-ferrari-og-overvake-sensorer-i-bilene

Drømmer om å teame opp med Ferrari og overvåke sensorer i bilene

Elektroingeniør-studenter med bacheloroppgave for El-Watch.

Oppslukt over pc-er, elektrokomponenter og sensorer i lokalene til El-Watch i Trondheim finner vi de 4 sisteårs bachelorstudentene, Emma Louise Lervåg (22, Sula), Sander Bjarke Ringheim, (24, Bergen), Line Høybakk (24, Vigra) og Ask Woldstad Furmyr (24, Isfjorden) som midtveis i sin elektroingeniør-utdannelse valgte å fordype seg i retningen elektronikk og sensorsystemer. Hver torsdag er de på plass i våre lokaler i El-Watch Trondheim, energisk jobbende med sin bacheloroppgave, «Liquid level sensors».

Kyndig veileder for studentene er vår mann og elektroingeniør, Thomas Resell, som bistår studentene med oppgaven der det trengs. Han roser studentene som er oppriktig engasjert i det aktuelle caset de skal løse for oss, og sier de legger for dagen både god innsikt i problematikken, overordnet forståelse av faget kombinert med ungdommelig entusiasme og nysgjerrighet.

Les mer om NTNU sitt program for Elektroingeniør, elektronikk og sensorsystemer her

Fv, Line, Emma Louise, Ask og Sander begynner å få et bilde av hvordan «liquid levels sensors» kan utvikles, og hva som må til både på software og hardware-siden for å komme i mål med en prototype.

Lovende for nytt sensor-produkt

Oppgaven de jobber med er «Liquid level sensors», og de håper dette kan være starten på et nytt produkt for El-Watch som løser problemstillinger som er hyppig etterspurt av våre kunder. Siden midten av januar har de jobbet med å finne ut hvilken teknologi som kan brukes for trådløst å måle nivå i væsker på en energieffektiv måte. Mest mulig måledata med minst mulig bruk av batterikapasitet. De mener de har funnet en lovende retning med utgangspunkt i radarteknologi.

– Hvis dette går slik vi håper tror vi det blir en veldig god løsning, og vi håper å kunne sitte med en så godt som ferdig prototype når oppgaven vår avsluttes 20. mai, forteller Line.

Studentene har delt ansvaret mellom seg og mens Sander og Ask fordyper seg i kretskortdesignet og hardware, jobber Emma med radiosender-software og Line med radarsensorer.

De fire jobber med å finne ut hvordan denne teknologien kan brukes for nivåmåling i IBC-containere og oljefat, og planen er at sensoren skal kunne lese av nivået utenfor tanken. Vi må også finne en god innkapslingsløsning for å kunne bruke sensoren inne i tanken, når utvendige målinger ikke er mulig, for eksempel på tanker av stål.

Vi håper å kunne utvikle noe som El-Watch selv kan se nærmere på. Tar vi på oss de skikkelig lange brillene kan man tenke seg at denne teknologien kan brukes også på andre områder, for eksempel oljetanker i bilmotorer, fortsetter Emma.

Ta en kikk på El-Watch sitt utvalg av sensorer her

Kan gjøre så mye med noe så lite

I alle fall tre av de 4 hyggelige studentene tenker seg å gå videre til masterstudier, da muligens innen den populære retningen, Elektronisk systemdesign, der de kan spisse seg videre innen ulike retninger.  

Vi har absolutt inntrykk av at elektroingeniører er attraktive arbeidstakere som er veldig etterspurt, sier Sander, som allerede har sikret seg en spennende sommerjobb i Multiconsult på Voss og skal jobbe med et prosjekt rundt digitalisering av jernbanen.

– Jeg for min del har alltid hatt teknisk interesse og visste at jeg ville jobbe med teknologi fra jeg var liten, forteller Line, og fortsetter: Jeg liker veldig godt å ha med meg den praktiske tilnærmingen i faget, og derfor falt valget på elektro.

Jeg har alltid hatt interesse for realfag og matte, istemmer Emma, og jeg synes tech er så innmari kult! Ikke minst småelektronikk. Tenkt at vi kan gjøre så mye med noe som er så lite. Dette simpelthen drog meg inn i dette studiet.

For Sanders del var valget litt mer tilfeldig – han ville til Trondheim og NTNU, men nå har han virkelig fått smaken på faget og kjenner at det er dette han vil holde på med i yrkeslivet.

Trådløse IoT-sensorer i skuddet

De fire mener El-Watch virkelig rir på riktig bølge. Alle er jo mer og mer interessert i å få tall, statistikker og analyser for alt man holder på med, og i så måte er småelektronikken utrolig viktig. Alt skal bli trådløst, og alt skal ha sensorer.

Det er jo helt utrolig hvor mye optimalisering man kan gjøre når man har mulighet til å overvåke, og ikke minst hvor mye man kan spare ved prediktive målinger og kunne forhindre at worst-case skal skje, forteller Emma.

Gjengen er utrolig fornøyd med caset de jobber med i bacheloroppgaven sin, og mener de er på skjema tidsmessig selv om de er tidlig i utviklingsfasen.

Vi utfyller hverandre godt, jobber godt sammen og er gode på ulike ting, smiler den samstemte gjengen, som har stor tro på at de skal komme i mål en god oppgave.

Det er lov å drømme

Når vi utfordrer dem på hva som er drømmejobben kommer det kontant fra Line:

Jeg elsker Formel1! Drømmer er å reise verden rundt med et team og overvåke sensorene på bilene.

Line og Emma har store drømmer knyttet til å jobbe med sensorer i framtida.

Emma tør også å drømme, og synes Wearabels som vi kjenner fra smartklokker er et spennende produktområde hun virkelig kunne tenke seg å jobbe med. Videreutviklet kan teknologien brukes for eksempel som elektronikk i klær.

Sander har lyst til å jobbe med kretskortdesign og produksjon, mens Ask skyter inn at uansett hvor du skal jobbe er det viktigste for han å finne en bra arbeidsgiver der han får lov til å jobbe sammen med trivelige folk.

Det er vi helt enige i – og El-Watch ønsker å være både en attraktiv arbeidsgiver og en bedrift som åpner dørene for tech-interesserte unge mennesker under utdanning. Vi har et strålende samarbeid med NTNU, og tar jevnlig imot studenter som fordyper seg i relevante case-studier som er givende både for dem og oss.

Vi heier på ungdommen, vi heier på teknologien, og aller mest heier vi akkurat nå på Line, Emma, Sander og Ask!

KUNNSKAPSSENTER

Lær mer