PT100_ProcessConnection

PT100 Sensorer: Hva er det og hvilke typer er best for ditt behov?

Dette er din guide til PT100 sensorer, fra bruksområder, nøyaktighetsklasser og kretstyper, til El-Watchs produkter. Finn den beste løsningen for dine temperaturmålingsbehov.

Lurer du på hva PT100 sensorer er og hvordan de kan hjelpe deg med å overvåke og kontrollere temperaturen i ulike prosesser og miljøer? Da har du kommet til rett sted! I denne artikkelen dekker vi det meste om PT100 sensorer, deres funksjoner, bruksområder og El-Watch sine innovative trådløse løsninger.

Relevant artikkel: El-Watch trådløse sensorer: Brukervennlig IoT-overvåking er her! (På engelsk)

Les videre og lær hvordan du kan optimere dine temperaturmålinger med El-Watch sin banebrytende Neuron-serie. La oss dykke ned i detaljene og se hvorfor PT100 sensorer er så populære og hvordan El-Watchs produkter kan revolusjonere din temperaturovervåking!

Innhold

 1. Hva er PT100 sensorer?
 2. Anvendelsesområder for PT100 sensorer
 3. Hvordan konvertere signalet til temperatur?
 4. Typiske kretstyper for omregning
 5. PT100 sensorenes nøyaktighetsklasser
 6. Typiske typer av PT100 sensorer
 7. El-Watch Neuron – Trådløse PT100 varianter
 8. El-Watch produktutvalg
 9. Oppsummering
 10. FAQ

Hva er PT100 sensorer?

PT100 sensorer er en type temperatursensorer basert på resistive temperaturdetektorer (RTD). Disse sensorene fungerer ved at en veldig tynn motstandstråd av platina endrer motstand proporsjonalt med temperaturforandringer. PT100 sensorer har en motstand på 100Ω ved 0°C, og når temperaturen øker, øker også motstanden, og visa versa.

To typer PT100 sensorer

Trådspunnet

Dette er den opprinnelige typen av PT100 hvor en tynn tråd av platina spinnes rundt en base av glass eller keramikk og deretter dekkes av et isolerende materiale, f.eks aluminiumoksid. Denne typen har høyest nøyaktighet og størst temperaturområde, men er relativt sett stor og dyr i forhold til tynnfilm.

Tynnfilm

I denne varianten er platinaen trykt på en keramisk base og dekket med glass. Det gir lavere produksjonskostnader, bedre vibrasjonsmotstand, raskere termisk respons samt bedre spissfølsomhet. Ulempen er at sensoren får et noe mindre temperaturområde før den gir ulineær respons, spesielt på lave temperaturer (under -50°C).

Produktbrosjyre

Finn den perfekte løsningen

Vi tilbyr over femti forskjellige typer sensorer. Oppdag nye muligheter i vår produktbrosjyre.

Anvendelsesområder for PT100 sensorer

PT100 sensorer brukes i en rekke industrielle og kommersielle applikasjoner, inkludert prosesskontroll, ovner, kjøleskap, og mer. Fordi de er svært nøyaktige og stabile over tid, er PT100 sensorer et populært valg for mange temperaturmålingsbehov opp til ca 600°C.

Hvordan konvertere signalet til temperatur?

For å konvertere signalet fra en sensor til en temperatur, må man først omforme motstandsverdien til et elektrisk signal. Dette gjøres normalt ved å lede en nøyaktig målt strøm gjennom sensoren mens man måler spenningsfallet over den.

Denne spenningen digitaliseres i en AD-konverter og behandles digitalt for omregning til temperatur. Som regel brukes en formel basert på Callendar-Van Dusen-ligningen. Denne formelen tar hensyn til resistansen ved 0 grader Celsius og den temperaturkoeffisienten som er spesifikk for platina (0,385Ω/°C).

Du kan også bruke en konverteringstabell

En konverteringstabell kan brukes for å raskt og enkelt finne temperaturen basert på målt motstand. Tabellen viser motstand mot temperatur i trinn, slik at brukeren enkelt kan avlese temperaturen.

Det finnes også digitale omformere og programvare som kan utføre denne konverteringen automatisk. Da leses motstanden av i PT100 elementet med for eksempel et Ohm-meter og slås opp i en omregningstabell, for eksempel tilsvarer 138,5Ω en temperatur på 100°C.

Her er et eksempel på en forenklet omregningstabell. Merk at en fullstendig tabell vil ha flere datapunkter for høyere nøyaktighet.

Motstand (Ω)Temperatur (°C)
100.000
103.9010
107.7920
111.6730
115.5440
119.4050
123.2460
127.0870
130.9080
134.7190
138.51100

For å bruke denne tabellen, måler du motstanden med et Ohm-meter og finner den nærmeste verdien i tabellen. Temperaturen som tilsvarer denne motstanden, er den estimerte temperaturen målt av sensoren.

Husk at dette er en forenklet tabell, og at en mer detaljert tabell vil gi bedre nøyaktighet. Du kan også bruke en lineær interpolasjon mellom to nærliggende verdier for å få et bedre estimat hvis motstanden du måler ikke er nøyaktig lik enkelte av verdiene i tabellen.

Typiske kretstyper for omregning

2-leder-kretser

2-leder-kretser er den enkleste og mest grunnleggende typen krets for PT100 sensorer. I denne konfigurasjonen er det to ledninger som kobler sensoren til måleinstrumentet. Ulempen med denne kretstypen er at ledningsmotstanden kan påvirke målingen og redusere nøyaktigheten, med mindre man kompenserer for dette gjennom kalibrering.

Trådløse sensorer bruker som regel 2-leder-kretser, men da fungerer det optimalt og helt uten signalforringelse. Grunnen til at nøyaktigheten er bedre med trådløse sensorer er at ledningene fra sensoren har en veldig kort vei til elektronikken, der signalet digitaliseres og sendes trådløst videre. Det digitaliserte signalet er derfor en identisk gjengiving av målingen.

Eksempel på konverteringskrets

Konverteringskrets for en PT100 sensor.

3-leder-kretser

3-leder kretser er en forbedring av 2-leder kretser og brukes for å redusere feil forårsaket av ledningsmotstand. I denne kretstypen brukes en tredje leder for å måle og kompensere for eventuelle motstandsfeil, noe som gir bedre nøyaktighet.

4-leder-kretser

4-leder-kretser gir den beste nøyaktigheten for sensorer. I denne konfigurasjonen brukes fire ledninger for å måle og kompensere for ledningsmotstand. Dette sikrer at målingene er så nøyaktige som mulig, uavhengig av ledningslengde og kvalitet.

PT100 sensorers nøyaktighetsklasser

PT100 sensorer kommer i forskjellige klasser som bestemmer hvor nøyaktig sensoren er i forhold til en referanseverdi. De vanligste nøyaktighetsklassene er klasse A og klasse B. Klasse A-sensorer er mer nøyaktige enn klasse B-sensorer, men de er også vanligvis dyrere.

Andre viktige spesifikasjoner

Noen andre viktige spesifikasjoner å vurdere når man velger sensorer er følsomhet, temperaturområde, responstid og miljøforhold som sensoren må tåle, for eksempel vibrasjon, korrosjon og trykk.

Typiske typer av PT100 sensorer

Overflatemonterte sensorer

Overflatemonterte PT100 sensorer er designet for å måle temperaturen på overflaten av et objekt, for eksempel et rør eller en tank. Disse sensorene kan festes direkte på overflaten ved hjelp av forskjellige metoder, som lim, sveising eller mekaniske fester.

Innskrudde sensorer

Innskrudde PT100 sensorer er utformet for å måle temperaturen inne i et objekt, for eksempel på en væske eller i et rør. Sensoren er montert i en gjenge og kan skrus inn i objektet for direkte kontakt med mediet som skal måles.

Probesensorer

Probesensorer er PT100 sensorer som er montert i et beskyttende hylster, ofte laget av rustfritt stål eller keramikk. Dette hylsteret beskytter sensoren mot ytre påvirkninger, som støt og korrosjon, og gir bedre stabilitet og nøyaktighet.

Produkt

PT100 Process Connection

PT100 Process Connection kommer klar til bruk ut av esken og er utstyrt med et 6x100mm sensorelement og 1 meter lang kabel mellom element og sensor.

El-Watch Neuron – Trådløse PT100 varianter

Fordeler med trådløse sensorer

Trådløse PT100 sensorer tilbyr en rekke fordeler sammenlignet med kablede sensorer. De er enklere å installere og vedlikeholde, og de reduserer behovet for komplekse kablingsnettverk og kabelgjennomføringer. Trådløse sensorer gir også større fleksibilitet ved plassering og kan enkelt flyttes etter behov.

El-Watch Neuron-seriens unike egenskaper

El-Watch Neuron-serien av trådløse PT100 sensorer har mange unike funksjoner som gjør dem ideelle for en rekke applikasjoner. Dette er noen av de viktigste egenskapene:

 • Lang rekkevidde: Neuron-serien bruker avansert trådløs kommunikasjon for å sikre en pålitelig forbindelse, selv over store avstander.
 • Enkel installasjon: Takket være det trådløse designet, er Neuron-sensorene enkle å installere og krever minimalt med tid og verktøy.
 • Batteridrevet: Neuron-sensorene er batteridrevet, noe som betyr at de ikke krever ekstern strømforsyning og kan operere uavhengig av andre systemer.
 • Robust design: Sensorene i Neuron-serien er designet for å tåle tøffe miljøforhold, inkludert høy temperatur, fuktighet og vibrasjon.

El-Watch produktutvalg

El-Watch tilbyr et bredt utvalg av PT100 sensorer som passer til ulike applikasjoner og miljøer. Vår Neuron-serie er spesielt designet for trådløs kommunikasjon og enkel installasjon.

Neuron PT100 25 cm Probe

Denne sensoren er utstyrt med en 25 cm lang probe, noe som gjør den velegnet for måling av temperatur i dype beholdere eller utilgjengelige steder. Den har en høy temperaturtoleranse og er egnet for bruk i ovner og andre varmekilder.

Neuron PT100 25 cm Probe – Produktdetaljer

Neuron PT100 Bolt M6

Når du trenger en robust og kompakt sensor som er ideell for måling av temperatur på maskiner og motorer er Neuron PT100 Bolt M6 et naturlig valg. Den er lett å installere ved å skrus direkte inn i en M6-gjenge, og den gir nøyaktige målinger med minimal justering av utstyret.

Neuron PT100 Bolt M6 – Produktdetaljer

Neuron PT100 Prosess Connection

Denne sensoren er utformet for å enkelt integreres i prosesskontrollsystemer og rørledninger. Den har en standard prosessforbindelse som sikrer enkel montering og god kompatibilitet med eksisterende utstyr.

Neuron PT100 Prosess Connection – Produktdetaljer

Neuron PT100 Ring Lug

Ring Lug er en overflatemontert sensor som er ideell for måling av temperatur på rør, tanker og andre flate overflater. Den er enkel å installere ved hjelp av en ringklemme og gir nøyaktige målinger uten behov for direkte kontakt med mediet.

Neuron PT100 Ring Lug – Produktdetaljer

Neuron PT100 Surface Patch

Denne sensoren er designet for enkel montering på flate overflater ved at en overflatelapp limes fast. Den er ideell for temperaturmåling på steder der det er vanskelig eller upraktisk å installere andre typer sensorer, og gir pålitelige og nøyaktige målinger.

Neuron PT100 Surface Patch – Produktdetaljer

Neuron PT100 Hightemp

Dette er en sensor som er spesielt designet for bruk i høye temperaturforhold, som i ovner, brennkammer og eksosanlegg. Den tåler temperaturer opp til 600 grader Celsius og gir nøyaktige og stabile målinger selv under ekstreme forhold.

Neuron PT100 Hightemp – Produktdetaljer

Produkt

Neuron PT100 / Neuron PT100 High Temperature

Neuron PT100 er designet for å kobles til et PT100-element og vil overføre den målte temperaturen til Neuron Cloud.

Oppsummering

El-Watch tilbyr et stort utvalg av PT100 sensorer som passer til mange slags bruk, behov og miljøer. I tillegg har de utviklet Neuron-serien av trådløse sensorer som gir pålitelig og nøyaktig temperaturmåling med minimal installasjon og vedlikehold. Besøk El-Watch sine produktsider for å finne den perfekte sensoren for dine behov.

Les også: Hva er prediktivt vedlikehold? (Definisjon, eksempler, IoT-løsninger)

Klar for å prøve trådløse sensorer?

Kontakt en av våre salgs-representanter for gode råd og en hyggelig sensor-prat.

FAQ

Hva er hovedforskjellen mellom en klasse A og klasse B PT100 sensor?

En klasse A sensor har høyere nøyaktighet enn en klasse B-sensor, men den kan også være dyrere. Valg av nøyaktighetsklasse avhenger av dine spesifikke temperaturmålingsbehov og budsjett.

Kan PT100 sensorer brukes i fuktige miljøer?

Ja, PT100 sensorer kan brukes i fuktige miljøer, forutsatt at de er beskyttet av et passende hylster og har nødvendig tetting for å forhindre fuktinntrengning.

Hvor lang rekkevidde har trådløse Neuron-sensorer fra El-Watch?

Rekkevidden for trådløse Neuron-sensorer avhenger av flere faktorer, inkludert antennetype, radiobølgeforhold og eventuelle hindringer i signalveien. Generelt tilbyr Neuron-serien lang rekkevidde og pålitelig trådløs kommunikasjon i de fleste applikasjoner.

Hvor lenge varer batteriene i Neuron sensorer?

Batterilevetiden for Neuron sensorer avhenger av bruksmønsteret og kommunikasjonsfrekvensen. Generelt er batteriene designet for å vare i opptil 10 år under normale driftsforhold.

Hvordan finner jeg ut hvilken type sensor som passer best for mitt behov?

For å velge riktig sensor for ditt behov, må du vurdere faktorer som temperaturområde, nøyaktighetskrav, miljøforhold og monteringsmetode. El-Watch har et bredt utvalg av PT100 sensorer til ulike behov og miljøer.

Annet nyttig lesestoff

Analog.com: How to Select and Design the Best RTD Temperature Sensing System

Digital Journal: Process Parameters Releases Specs of Pt100 Platinum Resistance Thermometers

Realpairs: Pt100 Sensor Explained | Working Principles

Sensors 2023: Approach to Connecting Pt100 by Utilizing an Electroacoustic Resonance Tube

KUNNSKAPSSENTER

Lær mer